Zij-instromers en herintreders

Overweeg je een overstap naar het onderwijs als zij-instromer? Of ben je toe aan een nieuwe stap in je loopbaan en wil je na een carrière in een andere sector terugkeren binnen het onderwijs als herintreder? Dat kan binnen Leiden op diverse manieren:

Basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs

  • Heb je al een hbo-diploma (of wo-bachelor) op zak? Of wil jij vanuit je huidige beroep de overstap maken naar het basisonderwijs of het speciaal onderwijs? Dan kun je in aanmerking komen voor een zij-stroomtraject, bijvoorbeeld het zij-instroomtraject voor de Pabo of de Vrijeschool Pabo aan de Hogeschool Leiden. Deze trajecten duren twee jaar.

    Bekijk deze video, waarin zij-instromer Kim en leercoach Annet vertellen over het programma voor zij-instromers dat de Hogeschool Leiden aanbiedt.
  • Bij het Centrum onderwijs & innovatie Leiden kun je terecht met al je vragen over het zij-intsroomtraject. Zij kijken goed naar wat er voor jou nodig is en wat er bij jou past, zodat je op basis daarvan jouw pad uit kunt stippelen.
  • Overweeg je een overstap naar het onderwijs als zij-instromer of wil je na een carrière in een andere sector terugkeren binnen het onderwijs als herintreder? Meld je aan bij het regionaal loket voor het primair of voortgezet onderwijs. Bij de regionale loketten krijg je advies over een overstap, kun je deelnemen aan oriëntatieactiviteiten en worden zij-instromers en scholen aan elkaar gekoppeld.

Mbo

  • De overstap naar het mbo kan je maken door een zogenoemd PDG-traject te starten: een zij-instroomtraject bij bijvoorbeeld mboRijnland waarbij je tegelijkertijd werkt als mbo-docent en leert.
    Deze PDG kan je behalen wanneer je bij een mbo bent aangenomen en je een afgeronde hbo-opleiding hebt of een aantoonbaar hbo werk- en denkniveau hebt (getoetst doormiddel van een assessment). Dit PDG-traject duurt tussen de 1.5 en 2 jaar. Na het behalen van je PDG ben je bevoegd om les te geven uitsluitend op het mbo. Meer informatie hierover kan ook gevonden worden op het onderwijsloket.
  • Werk jij in het bedrijfsleven, in een branche waar mbo-studenten straks ook terecht komen? En wil je jouw kennis en ervaring met ze delen? Dan is parttime werken als mbo-docent misschien iets voor jou! Op de site van mboRijnland lees je meer over het werken als hybride mbo-docent.
  • Je kan ook als instructeur werken in het mbo. Instructeurs zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de praktijkonderdelen van de opleiding. Een instructeur geeft zelfstandig (delen van) lessen, maar altijd onder verantwoordelijkheid van een docent of het onderwijsteam.
    Om instructeur te worden kan je een mbo-opleiding volgen van 1 jaar. Om aan de opleiding te beginnen heb je aantoonbare werkervaring nodig. Deze opleiding kan je zelf volgen, maar ook wanneer je bent aangenomen op een instructeurs functie in het mbo. Wanneer je in dienst bent van het mbo, valt het gehele traject onder een subsidieregeling die wordt aangevraagd door de school zelf. Je kunt ook zelf een subsidie aanvragen voor de lerarenbeurs via de subsidieregeling ‘Instructeursbeurs mbo’.
  • Ben je docent in het mbo en wil je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift behalen? Tijdens de opleiding van COIL Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) krijg jij de kans om je didactische vaardigheden verder te ontwikkelen en versterk je jouw docentschap. In circa 1,5 jaar word je meegenomen langs de belangrijkste facetten van het vak. Na afronding van de opleiding voldoe je aan de bekwaamheidseisen voor de leraar in het mbo (in navolging van de Wet BIO).

Hbo

  • Heb je de juiste achtergrond en (ruime) praktijkervaring? Dan kun je aan de slag als docent in het hbo bij de Hogeschool Leiden. Ervaring binnen het onderwijs is mooi meegenomen, maar (in eerste instantie) niet noodzakelijk. Hiervoor kun je, binnen twee jaar, het kwalificatietraject ‘basiskwalificatie didactische bekwaamheid’ (BDB) volgen.
    Ben je al in het bezit van een officieel erkende onderwijsbevoegdheid in het hbo? Dan krijg je vrijstelling voor de BDB.

Wo

  • Om aan de slag te gaan als docent aan de universiteit heb je meestal een diploma nodig van een universiteit en/of (bijna) gepromoveerd zijn op een bepaald terrein.
    Ervaring binnen het onderwijs is mooi meegenomen, maar (in eerste instantie) niet altijd noodzakelijk. Er bestaan ook mogelijkheden dat de universiteit je ondersteunt in het behalen van de basiskwalificatie onderwijs (BKO).
    De eisen waaraan je moet voldoen verschillen per onderwijsinstelling. De Universiteit Leiden geeft je graag meer informatie over de voorwaarden die zij stellen.

Verdere inspiratie en oriëntatie

  • Er zijn verschillende onderwijsnetwerken binnen de Leidse regio waarbij docentprofessionalisering centraal staat. Wil je weten wat er nog meer gebeurt in het Leidse onderwijsveld? Neem dan eens een kijkje bij het Leiden Education Fieldlab (LEF), de Leidse Aanpak of Onderwijsnetwerk Zuid-Holland voor professionaliseringactiviteiten en netwerkbijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld het netwerk voor de Academische Leerkracht.
  • Hoe anderen tot hun keuze voor een baan in het onderwijs gekomen zijn hoor je in de podcast Overstappen – Meesterwerk Podcast (janjaaphubeek.nl).
  • De Meesterchallenge van Technolab Leiden helpt je zeker in je oriëntatie. Tijdens de 11 weken durende challenge ontdek je of het onderwijs iets voor je is en wat je met jouw talenten kan bereiken. Bekijk op de site de verhalen van deelnemende studenten aan de Meesterchallenge ('Meet de Meesters').
  • Verhalen van zij-instromers in het mbo die je voorgingen lees je hier
  • Tijdens de tweedaagse Expeditie Leerkracht (Technolab Leiden in samenwerking met Hogeschool Leiden) zet je op een actieve, speelse en persoonlijke manier je eerste stappen in het prachtige onderwijsvak.

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!