Carrièrekansen

Hoe dynamisch is het onderwijs in onze regio eigenlijk? En maken scholen en onderwijsinstellingen gebruik van die rijke omgeving? Wie zoekt naar inspiratie om de eigen onderwijsloopbaan te starten of nog beter inhoud te kunnen geven aan het onderwijs vindt hier inspiratie!

Bekijk onderaan deze pagina de portretten van collega’s die vertellen over talent, kansen, de rijke leeromgeving en hoe fantastisch onderwijzen in Leiden en regio is!

Ben je in opleiding tot leraar en wil je een alvast een bijbaan in het onderwijs of stagelopen in de Leidse regio? Hiervoor zijn een aantal opties:

 • Informeer voor een stage bij je opleiding met welke scholen in de regio afspraken zijn gemaakt. Voor het voortgezet onderwijs geldt dat veel scholen zijn aangesloten bij de Regionale Opleidingsschool Rijnland, hier kun je je ook als student aanmelden voor een stageplek.
 • Verschillende organisaties (waaronder de universiteit Leiden) hebben programma’s om studenten in te zetten als ondersteuner van leraren of begeleider van studenten. Ben je wel student, maar niet aan een lerarenopleiding? Dan is het ook mogelijk hieraan deel te nemen: een mooie kans voor een zinvolle bijbaan tijdens je studie!
 • Kijk eens op de website van het ICLON hoe zij studenten inzetten in het onderwijs. Of check de praktijkervaringen van collega's voor meer van dit soort mogelijkheden.

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!

Ben je op zoek naar een lerarenopleiding (die bij jou past)? Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

 • Om leraar te worden in het basisonderwijs kun je terecht bij de Hogeschool Leiden, bijvoorbeeld de Pabo, de Academische pabo, de Vrijeschool Pabo of de opleiding Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs. Ook vind je aan de Hogeschool Leiden de lerarenopleiding Spring, dit is een lerarenopleiding voor PO/VO pedagogisch meesterschap. Spring richt zich op vernieuwend onderwijs.
 • Wist je dat de Leidse PO scholen van schoolbestuur SCOL en PROOLeiden zijn aangesloten bij Samen Opleiden route voor voltijd en flexibele deeltijd? Een stageplek kun je vinden via de opleiding.
 • Liever leraar worden in het voortgezet onderwijs? Direct na je middelbare school kun je terecht bij verschillende Hogescholen, bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam of de Hogeschool Utrecht.
 • Ben je in het bezit van een universitaire bachelor of master? Het ICLON van de Universiteit Leiden biedt diverse opleidingstrajecten om verder te studeren en die leiden tot een onderwijsbevoegdheid in het voortgezet onderwijs.

Wil je als onderwijsassistent aan de slag? Dan kun je je bijvoorbeeld aanmelden bij mboRijnland voor de opleiding onderwijsassistent. Deze opleiding start zowel in september als in februari.

Inspiratie en oriëntatie

Het landelijk Onderwijsloket kan je informeren en advies geven over werken in het onderwijs. Ook organiseren ze maandelijks webinars over werken in het onderwijs.

Weet je nog niet of je in het onderwijs wilt werken, maar wil je je wel oriënteren? Neem dan eens contact op met Technolab voor hun 10 weken track Meesterchallenge. Maar niet voordat je de vier portretvideo's hebt bekeken natuurlijk!

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!

Ben je al werkzaam als onderwijsprofessional en ben je toe aan de volgende stap in je carrière in de Leidse regio? Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Veel scholen plaatsen hun vacatures op hun eigen websites en op de bekende onderwijsvacaturewebsites. Je kunt je ook aanmelden bij het regionaal loket voor het primair of voortgezet onderwijs.
 • Recent zijn een aantal schoolbesturen in de Leidse regio gestart met de mogelijkheid tot een gecombineerde baan in het basis- en middelbaar onderwijs. Vraag voor meer informatie bij het onderwijsloket.
 • Er zijn verschillende onderwijsnetwerken binnen de Leidse regio waarbij docentprofessionalisering centraal staat. Wil je weten wat er nog meer gebeurt in het Leidse onderwijsveld? Neem dan eens een kijkje bij het Leiden Education Fieldlab (LEF), de Leidse Aanpak of Onderwijsnetwerk Zuid-Holland voor professionaliseringactiviteiten en netwerkbijeenkomsten.

Wil je blijven werken aan jouw eigen ontwikkeling? Het Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) aan de Hogeschool Leiden verzorgt ook vervolgopleidingen voor leraren, schoolteams, ib’ers en (toekomstige) schoolleiders/ leidinggevenden die werkzaam zijn in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Zij informeren je ook graag over hun professionaliseringsaanbod.

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!

Toe aan een nieuwe stap in je loopbaan? Dat kan binnen Leiden op diverse manieren:

 • Overweeg je een overstap naar het onderwijs als zij-instromer of wil je na een carrière in een andere sector terugkeren binnen het onderwijs als herintreder? Meld je aan bij het regionaal loket voor het primair of voortgezet onderwijs. Bij de regionale loketten krijg je advies over een overstap, kun je deelnemen aan oriëntatieactiviteiten en worden zij-instromers en scholen aan elkaar gekoppeld.
 • De Meesterchallenge van Technolab Leiden helpt je zeker in je oriëntatie. Tijdens de 10 weken durende challenge ontdek je of het onderwijs iets voor je is en wat je met jouw talenten kan bereiken.
 • Er zijn verschillende onderwijsnetwerken binnen de Leidse regio waarbij docentprofessionalisering centraal staat. Wil je weten wat er nog meer gebeurt in het Leidse onderwijsveld? Neem dan eens een kijkje bij het Leiden Education Fieldlab (LEF), de Leidse Aanpak of Onderwijsnetwerk Zuid-Holland voor professionaliseringactiviteiten en netwerkbijeenkomsten.

Inspiratie

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!


Veerle, middelbaar docent, vertelt

Amito, oud docent en directeur Rijksmuseum Boerhaave, vertelt over educatie

Loreen volgt haar passie als docent binnen het HBO

Alex is leraar op de basisschool binnen het speciaal onderwijs

Dit project wordt uitgevoerd door Eddie in opdracht van de Gemeente Leiden en de Leidse Schoolbesturen.