Carrièrekansen

Het platform Onderwijs in de Leidse regio laat zien hoe dynamisch het onderwijs in onze regio is en hoe het onderwijs gebruik maakt van de rijke omgeving van de scholen en onderwijsinstellingen.

Wil jij ook aan de slag om jouw eigen onderwijsloopbaan te starten of voort te zetten in de Leidse regio? Hieronder vind je enkele links om je op weg te helpen!

Verder vind je hier diverse portretvideo's van collega's die laten zien wat de Leidse regio te bieden heeft. Het draait hier namelijk om talent! Hiernaast is de trailer van deze portrettenserie te zien.

Ben je op zoek naar een lerarenopleiding (die bij jou past)? Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

 • Om leraar te worden in het basisonderwijs kun je terecht bij de Hogeschool Leiden, bijvoorbeeld de Pabo, de Academische pabo, de Vrijeschool Pabo of de opleiding Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs. Ook vind je aan de Hogeschool Leiden de lerarenopleiding Spring, dit is een lerarenopleiding voor PO/VO pedagogisch meesterschap. Spring richt zich op vernieuwend onderwijs.
 • Wist je dat de Leidse PO scholen van schoolbestuur SCOL en PROOLeiden zijn aangesloten bij Samen Opleiden route voor voltijd en flexibele deeltijd? Een stageplek kun je vinden via de opleiding.
 • Liever leraar worden in het voortgezet onderwijs? Direct na je middelbare school kun je terecht bij verschillende Hogescholen, bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam of de Hogeschool Utrecht.
 • Ben je in het bezit van een universitaire bachelor of master? Het ICLON van de Universiteit Leiden biedt diverse opleidingstrajecten om verder te studeren en die leiden tot een onderwijsbevoegdheid in het voortgezet onderwijs.

Wil je als onderwijsassistent aan de slag? Dan kun je je bijvoorbeeld aanmelden bij mboRijnland voor de opleiding onderwijsassistent. Deze opleiding start zowel in september als in februari.

Inspiratie

Het landelijk Onderwijsloket kan je informeren over werken in het onderwijs en telefonisch of per mail advies geven over de verschillende mogelijkheden. Ook organiseren ze maandelijks webinars over werken in het onderwijs.

Weet je nog niet of je in het onderwijs wilt werken, maar wil je je wel oriënteren? Neem dan eens contact op met Technolab voor hun 10 weken track Meesterchallenge.

Ben je in opleiding tot leraar en wil je een alvast een bijbaan in het onderwijs of stagelopen in de Leidse regio? Hiervoor zijn een aantal opties:

 • Informeer voor een stage bij je opleiding met welke scholen in de regio afspraken zijn gemaakt. Voor het voortgezet onderwijs geldt dat veel scholen zijn aangesloten bij de Regionale Opleidingsschool Rijnland, hier kun je je ook als student aanmelden voor een stageplek.
 • Verschillende organisaties (waaronder de Universiteit Leiden) hebben programma’s om studenten in te zetten als ondersteuner van leraren of begeleider van studenten. Ben je wel student, maar niet aan een lerarenopleiding? Dan is het ook zeker mogelijk hieraan deel te nemen: een mooie kans voor een zinvolle bijbaan tijdens je studie!
 • Kijk bijvoorbeeld op de website van het ICLON hoe zij studenten inzetten in het onderwijs. Of check de praktijkervaringen van collega's voor meer van dit soort mogelijkheden.

Ben je al werkzaam als onderwijsprofessional en oriënteer je je op werken in de Leidse regio? Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Veel scholen plaatsen hun vacatures op hun eigen websites en op de bekende onderwijsvacaturewebsites. Je kunt je ook aanmelden bij het regionaal loket voor het primair of voortgezet onderwijs.
 • Recent zijn een aantal schoolbesturen in de Leidse regio gestart met een gecombineerde baan in het basis- en middelbaar onderwijs. Vraag voor meer informatie bij het onderwijsloket.
 • Daarnaast zijn er verschillende onderwijsnetwerken binnen de Leidse regio waarbij docentprofessionalisering centraal staat. Wil je weten wat er nog meer gebeurt in het Leidse onderwijsveld? Neem dan eens een kijkje bij het Leiden Education Fieldlab (LEF), de Leidse Aanpak of Onderwijsnetwerk Zuid-Holland voor professionaliseringactiviteiten en netwerkbijeenkomsten.

Wil je blijven werken aan jouw eigen ontwikkeling?
Het Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) aan de Hogeschool Leiden verzorgt ook vervolgopleidingen voor leraren, schoolteams, ib’ers en (toekomstige) schoolleiders/ leidinggevenden die werkzaam zijn in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Zij informeren je ook graag over hun professionaliseringsaanbod.

Ben jij toe aan een nieuwe stap in je loopbaan? Binnen Leiden zijn diverse manieren om deze stap te zetten:

 • Overweeg je een overstap naar het onderwijs als zij-instromer of wil je na een carrière in een andere sector terugkeren naar het onderwijs als herintreder? Meld je aan bij het regionaal loket voor het primair of voortgezet onderwijs. Bij de regionale loketten kun je advies inwinnen over de overstap, deelnemen aan oriëntatieactiviteiten en worden zij-instromers en scholen aan elkaar gekoppeld.
 • De Meesterchallenge van Technolab Leiden kan ook helpen in je oriëntatie, tijdens de 10 weken durende challenge kun je ontdekken of het onderwijs iets voor je is en wat je met jouw talenten kan bereiken.
 • Daarnaast zijn er verschillende onderwijsnetwerken binnen de Leidse regio waarbij docentprofessionalisering centraal staat. Wil je weten wat er nog meer gebeurt in het Leidse onderwijsveld? Neem dan eens een kijkje bij het Leiden Education Fieldlab (LEF), de Leidse Aanpak of Onderwijsnetwerk Zuid-Holland voor professionaliseringactiviteiten en netwerkbijeenkomsten.

Inspiratie

Dit project wordt uitgevoerd door Eddie in opdracht van de Gemeente Leiden en de Leidse Schoolbesturen.