Werk je al in het onderwijs?

Ben je al werkzaam als onderwijsprofessional en ben je toe aan de volgende stap in je carrière in de Leidse regio? Er zijn verschillende mogelijkheden:

Voorschoolse educatie

  • Veel (voor)scholen plaatsen hun vacatures op hun eigen websites en op de bekende onderwijsvacaturewebsites. 

Basis- en voortgezet onderwijs

  • Heb je al een bevoegdheid om les te geven in het onderwijs en wil je graag aan de slag in de Leidse regio?
    Dan kun je je aanmelden bij het regionaal loket voor het primair of voortgezet onderwijs. Zij gaan graag met jou op zoek naar een school die bij jou past.
  • Recent zijn een aantal schoolbesturen in de Leidse regio gestart met de mogelijkheid tot een gecombineerde baan in het basis- en voortgezet onderwijs. Vraag voor meer informatie bij het Leraar worden in Leiden

Mbo

  • Ben je docent in het mbo en wil je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift behalen? Tijdens de opleiding van COIL Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) krijg jij de kans om je didactische vaardigheden verder te ontwikkelen en versterk je jouw docentschap. In circa 1,5 jaar word je meegenomen langs de belangrijkste facetten van het vak. Na afronding van de opleiding voldoe je aan de bekwaamheidseisen voor de leraar in het mbo (in navolging van de Wet BIO).

Hbo

  • Heb je de juiste achtergrond en (ruime) praktijkervaring? Dan kun je aan de slag als docent in het hbo bij de Hogeschool Leiden. Ervaring binnen het onderwijs is mooi meegenomen, maar (in eerste instantie) niet noodzakelijk. Hiervoor kun je, binnen twee jaar, het kwalificatietraject ‘basiskwalificatie didactische bekwaamheid’ (BDB) volgen.
    Ben je al in het bezit van een officieel erkende onderwijsbevoegdheid in het hbo? Dan krijg je vrijstelling voor de BDB. De eisen waaraan je moet voldoen verschillen per onderwijsinstelling. De Hogeschool Leiden geeft je graag meer informatie over de voorwaarden die zij stellen.

Wo

  • Om aan de slag te gaan als docent aan de universiteit heb je meestal een diploma nodig van een universiteit en/of (bijna) gepromoveerd zijn op een bepaald terrein.
    Ervaring binnen het onderwijs is mooi meegenomen, maar (in eerste instantie) niet altijd noodzakelijk. Er bestaan ook mogelijkheden dat de universiteit je ondersteunt in het behalen van de basiskwalificatie onderwijs (BKO).
    De eisen waaraan je moet voldoen verschillen per onderwijsinstelling. De Universiteit Leiden geeft je graag meer informatie over de voorwaarden die zij stellen.

Verdere inspiratie en oriëntatie

  • Er zijn verschillende onderwijsnetwerken binnen de Leidse regio waarbij docentprofessionalisering centraal staat. Wil je weten wat er nog meer gebeurt in het Leidse onderwijsveld? Neem dan eens een kijkje bij het Leiden Education Fieldlab (LEF), de Leidse Aanpak of Onderwijsnetwerk Zuid-Holland voor professionaliseringactiviteiten en netwerkbijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld het netwerk voor de Academische Leerkracht.
  • Wil je blijven werken aan jouw eigen ontwikkeling?
    Het Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) aan de Hogeschool Leiden verzorgt ook vervolgopleidingen voor leraren, schoolteams, ib’ers en (toekomstige) schoolleiders/ leidinggevenden die werkzaam zijn in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Zij informeren je ook graag over hun professionaliseringsaanbod.

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!