Studenten

Ben je in opleiding tot leraar en wil je een alvast een bijbaan in het onderwijs of stagelopen in de Leidse regio? Hiervoor zijn een aantal opties in verschillende sectoren:

Stage

  • Informeer voor een stage in het basis- of voortgezet onderwijs bij je opleiding met welke scholen in de regio afspraken zijn gemaakt. 
  • Voor het voortgezet onderwijs geldt dat veel scholen zijn aangesloten bij de Regionale Opleidingsschool Rijnland, hier kun je je ook als student aanmelden voor een stageplek.

Bijbaan

  • Verschillende organisaties (waaronder de universiteit Leiden) hebben programma’s om studenten in te zetten als ondersteuner van leraren of begeleider van studenten. Ben je wel student, maar niet aan een lerarenopleiding? Dan is het ook mogelijk hieraan deel te nemen: een mooie kans voor een zinvolle bijbaan tijdens je studie!
  • Kijk eens op de website van het ICLON hoe zij studenten inzetten in het onderwijs. Of check de praktijkervaringen van collega's voor meer van dit soort mogelijkheden.

Verder studeren?

  • Wil je na het afronden van je hbo- of wo-bacheloropleiding graag een tweedegraads bevoegdheid halen om les te geven in de onderbouw van het voortgezet onderwijs of in het mbo? Als je een bacheloropleiding hebt gevolgd die vakinhoudelijk aansluit aan een schoolvak dat je zou willen geven, dan kan dat via een kopopleiding van één jaar. Je kunt voor de kopopleiding niet in Leiden terecht, maar wel op diverse andere Hogescholen zoals de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Utrecht. En daarna zijn er in Leiden en regio natuurlijk tal van leuke scholen!
  • Ben je in het bezit van een universitaire bachelor of master? Het ICLON van de Universiteit Leiden biedt diverse opleidingstrajecten om verder te studeren en die leiden tot een onderwijsbevoegdheid in het voortgezet onderwijs.
  • Je kan ook als instructeur werken in het mbo. Instructeurs zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de praktijkonderdelen van de opleiding. Een instructeur geeft zelfstandig (delen van) lessen, maar altijd onder verantwoordelijkheid van een docent of het onderwijsteam.
    Om instructeur te worden kan je een mbo-opleiding volgen van 1 jaar. Om aan de opleiding te beginnen heb je aantoonbare werkervaring nodig. Deze opleiding kan je zelf volgen, maar ook wanneer je bent aangenomen op een instructeurs functie in het mbo. Wanneer je in dienst bent van het mbo, valt het gehele traject onder een subsidieregeling die wordt aangevraagd door de school zelf. Je kunt ook zelf een subsidie aanvragen voor de lerarenbeurs via de subsidieregeling ‘Instructeursbeurs mbo’.
  • Jaarlijks beginnen nieuwe starters en trainees hun carrière bij de Universiteit Leiden. De organisatie biedt starters en trainees een uitdagende werkomgeving in een internationale context. Iets voor jou? Bekijk vooral de vacatures bij de universiteit. Overweeg je een traineeship? Dan vertelt de Universiteit Leiden je er graag meer over.

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!