Carrièrekansen

Hoe dynamisch is het onderwijs in onze regio eigenlijk? En maken scholen en onderwijsinstellingen gebruik van die rijke omgeving? Wie zoekt naar inspiratie om de eigen onderwijsloopbaan te starten of nog beter inhoud te kunnen geven aan het onderwijs vindt hier inspiratie!

Bekijk onderaan deze pagina de portretten van collega’s die vertellen over talent, kansen, de rijke leeromgeving en hoe fantastisch onderwijzen in Leiden en regio is!

Ben je in opleiding tot leraar en wil je een alvast een bijbaan in het onderwijs of stagelopen in de Leidse regio? Hiervoor zijn een aantal opties in verschillende sectoren:

Stage

  • Informeer voor een stage in het basis- of voortgezet onderwijs bij je opleiding met welke scholen in de regio afspraken zijn gemaakt. 
  • Voor het voortgezet onderwijs geldt dat veel scholen zijn aangesloten bij de Regionale Opleidingsschool Rijnland, hier kun je je ook als student aanmelden voor een stageplek.

Bijbaan

  • Verschillende organisaties (waaronder de universiteit Leiden) hebben programma’s om studenten in te zetten als ondersteuner van leraren of begeleider van studenten. Ben je wel student, maar niet aan een lerarenopleiding? Dan is het ook mogelijk hieraan deel te nemen: een mooie kans voor een zinvolle bijbaan tijdens je studie!
  • Kijk eens op de website van het ICLON hoe zij studenten inzetten in het onderwijs. Of check de praktijkervaringen van collega's voor meer van dit soort mogelijkheden.

Verder studeren?

  • Wil je na het afronden van je hbo- of wo-bacheloropleiding graag een tweedegraads bevoegdheid halen om les te geven in de onderbouw van het voortgezet onderwijs of in het mbo? Als je een bacheloropleiding hebt gevolgd die vakinhoudelijk aansluit aan een schoolvak dat je zou willen geven, dan kan dat via een kopopleiding van één jaar. Je kunt voor de kopopleiding niet in Leiden terecht, maar wel op diverse andere Hogescholen zoals de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Utrecht. En daarna zijn er in Leiden en regio natuurlijk tal van leuke scholen!
  • Ben je in het bezit van een universitaire bachelor of master? Het ICLON van de Universiteit Leiden biedt diverse opleidingstrajecten om verder te studeren en die leiden tot een onderwijsbevoegdheid in het voortgezet onderwijs.
  • Je kan ook als instructeur werken in het mbo. Instructeurs zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de praktijkonderdelen van de opleiding. Een instructeur geeft zelfstandig (delen van) lessen, maar altijd onder verantwoordelijkheid van een docent of het onderwijsteam.
    Om instructeur te worden kan je een mbo-opleiding volgen van 1 jaar. Om aan de opleiding te beginnen heb je aantoonbare werkervaring nodig. Deze opleiding kan je zelf volgen, maar ook wanneer je bent aangenomen op een instructeurs functie in het mbo. Wanneer je in dienst bent van het mbo, valt het gehele traject onder een subsidieregeling die wordt aangevraagd door de school zelf. Je kunt ook zelf een subsidie aanvragen voor de lerarenbeurs via de subsidieregeling ‘Instructeursbeurs mbo’.
  • Jaarlijks beginnen nieuwe starters en trainees hun carrière bij de Universiteit Leiden. De organisatie biedt starters en trainees een uitdagende werkomgeving in een internationale context. Iets voor jou? Bekijk vooral de vacatures bij de universiteit. Overweeg je een traineeship? Dan vertelt de Universiteit Leiden je er graag meer over.

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!

Ben je op zoek naar een lerarenopleiding (die bij jou past)? Dan zijn er een aantal mogelijkheden in verschillende sectoren:

Voorschoolse educatie

  • Om pedagogisch medewerker te worden op een voorschool/ peuterspeelzaal heb je een afgeronde pedagogische beroepsopleiding nodig met daarbij een VVE certificaat (Voor- en vroegschoolse educatie). Je kunt hiervoor in Leiden terecht op het mboRijnland, bijvoorbeeld voor de opleiding (gespecialiseerd) Pedagogisch medewerker Kinderopvang (niveau 3 of 4).
  • Je kunt ook aan het werk als pedagogisch educatief professional of pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Hiervoor kun je terecht bij de Hogeschool Leiden.
  • Het verschilt per opleiding of je wel/niet kwalificeert voor het werken op de voorschool, op de website Kinderopvang werkt! lees je precies welke opleidingen hiervoor kwalificeren.
  • Bij de organisaties waar voorschoolse educatie aangeboden wordt, zijn interne opleidingsmogelijkheden om een VVE certificaat te behalen. Deze mogelijkheden zijn te bespreken met de desbetreffende organisatie.

Basisonderwijs

  • Om les te kunnen geven in het basisonderwijs kun je terecht bij de Hogeschool Leiden, bijvoorbeeld bij de Pabo, de Academische pabo, de Vrijeschool Pabo of de opleiding Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs. Ook vind je aan de Hogeschool Leiden de lerarenopleiding Spring, dit is een lerarenopleiding voor PO/VO pedagogisch meesterschap. Spring richt zich op vernieuwend onderwijs.
  • Er zijn ook routes waarbij je je bevoegdheid haalt op de universiteit, in combinatie met een universitaire bachelor. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij de Universiteit Leiden voor de Educatieve Master Primair Onderwijs.
  • Overweeg je een carrière in het speciaal onderwijs? Dan heb je een bevoegdheid nodig voor het primair onderwijs. Deze bevoegdheid kun je behalen aan een (universitaire) pabo of bij de opleiding Sociaal werk: Jeugd in Onderwijs.
  • Wist je dat de Leidse PO scholen van schoolbestuur SCOL en PROOLeiden zijn aangesloten bij Samen Opleiden route voor voltijd en flexibele deeltijd? Een stageplek kun je vinden via de opleiding.

Onderwijsassistent

  • Wil je werken op een basisschool of in het speciaal onderwijs, maar niet zelf voor de klas staan? Dan is een baan als onderwijsassistent misschien iets voor jou. Als je een opleiding wilt volgen tot deze functie kun je je bijvoorbeeld aanmelden bij mboRijnland voor de opleiding onderwijsassistent. Deze opleiding start zowel in september als in februari.

Voortgezet onderwijs

  • Liever leraar worden in het voortgezet onderwijs? Dan heb je verschillende bevoegdheden:
    - Tweedegraads bevoegdheid; vmbo, onderbouw havo en vwo, voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en het mbo.
    - Beperkte tweedegraads bevoegdheid: dit lijkt op tweedegraads, maar je bent niet bevoegd om in het vmbo-b/k/g en het mbo les te geven.
    - Eerstegraads bevoegdheid: hiermee mag je, aanvullend op een tweedegraads bevoegdheid, ook lessen verzorgen in de bovenbouw van havo/vwo.
    - Ongegradeerde bevoegdheid: dit betreft kunstvakken en lichamelijke opvoeding voor alle onderwijssectoren.
  • Een overzicht van alle routes naar werken in het voortgezet onderwijs is te vinden op de website van Voion.
  • De reguliere route om een tweedegraads bevoegdheid te halen is een vierjarige lerarenopleiding aan een hogeschool. Direct na je middelbare school kun je terecht bij verschillende Hogescholen, een ruim aanbod vind je bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Rotterdam of de Hogeschool Utrecht. In Leiden zijn er vervolgens heel veel leuke middelbare scholen om op te werken!
  • Ben je in het bezit van een universitaire bachelor of master? Het ICLON van de Universiteit Leiden biedt diverse opleidingstrajecten om verder te studeren en die leiden tot een onderwijsbevoegdheid in het voortgezet onderwijs.
  • Heb je interesse in voortgezet speciaal onderwijs dan geldt dat je een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid moet hebben als de school zelf eindexamens afneemt. Als de school zelf géén eindexamens afneemt, kun je lesgeven met een bevoegdheid voor het primair onderwijs.

Mbo

  • Wil je bij het mbo aan de slag als docent, dan heb je een tweede- of eerstegraads lesbevoegdheid nodig. Je kunt dit behalen via een lerarenopleiding aan en/of master verschillende Hogescholen en Universiteiten. Er zijn hiervoor verschillende routes.

  • Je specialiseert je in een schoolvak of profiel en werkt tijdens je opleiding aan je vakinhoudelijke, pedagogische en didactische vaardigheden. Meer informatie over docent worden in het mbo is te vinden op het onderwijsloket.

Hbo of wo

  • Om aan de slag te gaan als docent in het hbo of aan de universiteit heb je meestal een diploma nodig van een hogeschool of universiteit en (ruime) praktijkervaring. Ervaring binnen het onderwijs is mooi meegenomen, maar (in eerste instantie) niet altijd noodzakelijk. Er bestaan ook mogelijkheden dat de onderwijsinstelling je ondersteunt in het behalen van de basiskwalificatie didactische bekwaamheid (BDB), de basiskwalificatie onderwijs (BKO) of een vergelijkbare diploma.
    De eisen waaraan je moet voldoen verschillen per onderwijsinstelling. De Hogeschool Leiden of Universiteit Leiden geven je graag meer informatie over de voorwaarden die zij stellen.
  • Ben jij een universitaire student en wil je eerst ervaren hoe het is om in het onderwijs te werken voordat je kiest voor een lerarenopleiding? Meld je aan als Persoonlijk Assistent van de Leraar (PAL).

Verder inspiratie en oriëntatie 

  • Het landelijk Onderwijsloket kan je informeren en advies geven over werken in het onderwijs. Ook organiseren ze maandelijks webinars over werken in het onderwijs.

  • Weet je nog niet of je in het onderwijs wilt werken, maar wil je je wel oriënteren? Neem dan eens contact op met Technolab voor hun 11 weken track Meesterchallenge of de 2-daagse Expeditie Leerkracht.

    Maar niet voordat je de vier portretvideo's hebt bekeken natuurlijk!

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!

Ben je al werkzaam als onderwijsprofessional en ben je toe aan de volgende stap in je carrière in de Leidse regio? Er zijn verschillende mogelijkheden:

Voorschoolse educatie

  • Veel (voor)scholen plaatsen hun vacatures op hun eigen websites en op de bekende onderwijsvacaturewebsites. 

Basis- en voortgezet onderwijs

  • Heb je al een bevoegdheid om les te geven in het onderwijs en wil je graag aan de slag in de Leidse regio?
    Dan kun je je aanmelden bij het regionaal loket voor het primair of voortgezet onderwijs. Zij gaan graag met jou op zoek naar een school die bij jou past.
  • Recent zijn een aantal schoolbesturen in de Leidse regio gestart met de mogelijkheid tot een gecombineerde baan in het basis- en voortgezet onderwijs. Vraag voor meer informatie bij het Leraar worden in Leiden

Mbo

  • Ben je docent in het mbo en wil je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift behalen? Tijdens de opleiding van COIL Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) krijg jij de kans om je didactische vaardigheden verder te ontwikkelen en versterk je jouw docentschap. In circa 1,5 jaar word je meegenomen langs de belangrijkste facetten van het vak. Na afronding van de opleiding voldoe je aan de bekwaamheidseisen voor de leraar in het mbo (in navolging van de Wet BIO).

Hbo

  • Heb je de juiste achtergrond en (ruime) praktijkervaring? Dan kun je aan de slag als docent in het hbo bij de Hogeschool Leiden. Ervaring binnen het onderwijs is mooi meegenomen, maar (in eerste instantie) niet noodzakelijk. Hiervoor kun je, binnen twee jaar, het kwalificatietraject ‘basiskwalificatie didactische bekwaamheid’ (BDB) volgen.
    Ben je al in het bezit van een officieel erkende onderwijsbevoegdheid in het hbo? Dan krijg je vrijstelling voor de BDB. De eisen waaraan je moet voldoen verschillen per onderwijsinstelling. De Hogeschool Leiden geeft je graag meer informatie over de voorwaarden die zij stellen.

Wo

  • Om aan de slag te gaan als docent aan de universiteit heb je meestal een diploma nodig van een universiteit en/of (bijna) gepromoveerd zijn op een bepaald terrein.
    Ervaring binnen het onderwijs is mooi meegenomen, maar (in eerste instantie) niet altijd noodzakelijk. Er bestaan ook mogelijkheden dat de universiteit je ondersteunt in het behalen van de basiskwalificatie onderwijs (BKO).
    De eisen waaraan je moet voldoen verschillen per onderwijsinstelling. De Universiteit Leiden geeft je graag meer informatie over de voorwaarden die zij stellen.

Verdere inspiratie en oriëntatie

  • Er zijn verschillende onderwijsnetwerken binnen de Leidse regio waarbij docentprofessionalisering centraal staat. Wil je weten wat er nog meer gebeurt in het Leidse onderwijsveld? Neem dan eens een kijkje bij het Leiden Education Fieldlab (LEF), de Leidse Aanpak of Onderwijsnetwerk Zuid-Holland voor professionaliseringactiviteiten en netwerkbijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld het netwerk voor de Academische Leerkracht.
  • Wil je blijven werken aan jouw eigen ontwikkeling?
    Het Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) aan de Hogeschool Leiden verzorgt ook vervolgopleidingen voor leraren, schoolteams, ib’ers en (toekomstige) schoolleiders/ leidinggevenden die werkzaam zijn in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Zij informeren je ook graag over hun professionaliseringsaanbod.

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!

Overweeg je een overstap naar het onderwijs als zij-instromer? Of ben je toe aan een nieuwe stap in je loopbaan en wil je na een carrière in een andere sector terugkeren binnen het onderwijs als herintreder? Dat kan binnen Leiden op diverse manieren:

Basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs

  • Heb je al een hbo-diploma (of wo-bachelor) op zak? Of wil jij vanuit je huidige beroep de overstap maken naar het basisonderwijs of het speciaal onderwijs? Dan kun je in aanmerking komen voor een zij-stroomtraject, bijvoorbeeld het zij-instroomtraject voor de Pabo of de Vrijeschool Pabo aan de Hogeschool Leiden. Deze trajecten duren twee jaar.

    Bekijk deze video, waarin zij-instromer Kim en leercoach Annet vertellen over het programma voor zij-instromers dat de Hogeschool Leiden aanbiedt.
  • Bij het Centrum onderwijs & innovatie Leiden kun je terecht met al je vragen over het zij-intsroomtraject. Zij kijken goed naar wat er voor jou nodig is en wat er bij jou past, zodat je op basis daarvan jouw pad uit kunt stippelen.
  • Overweeg je een overstap naar het onderwijs als zij-instromer of wil je na een carrière in een andere sector terugkeren binnen het onderwijs als herintreder? Meld je aan bij het regionaal loket voor het primair of voortgezet onderwijs. Bij de regionale loketten krijg je advies over een overstap, kun je deelnemen aan oriëntatieactiviteiten en worden zij-instromers en scholen aan elkaar gekoppeld.

Mbo

  • De overstap naar het mbo kan je maken door een zogenoemd PDG-traject te starten: een zij-instroomtraject bij bijvoorbeeld mboRijnland waarbij je tegelijkertijd werkt als mbo-docent en leert.
    Deze PDG kan je behalen wanneer je bij een mbo bent aangenomen en je een afgeronde hbo-opleiding hebt of een aantoonbaar hbo werk- en denkniveau hebt (getoetst doormiddel van een assessment). Dit PDG-traject duurt tussen de 1.5 en 2 jaar. Na het behalen van je PDG ben je bevoegd om les te geven uitsluitend op het mbo. Meer informatie hierover kan ook gevonden worden op het onderwijsloket.
  • Werk jij in het bedrijfsleven, in een branche waar mbo-studenten straks ook terecht komen? En wil je jouw kennis en ervaring met ze delen? Dan is parttime werken als mbo-docent misschien iets voor jou! Op de site van mboRijnland lees je meer over het werken als hybride mbo-docent.
  • Je kan ook als instructeur werken in het mbo. Instructeurs zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de praktijkonderdelen van de opleiding. Een instructeur geeft zelfstandig (delen van) lessen, maar altijd onder verantwoordelijkheid van een docent of het onderwijsteam.
    Om instructeur te worden kan je een mbo-opleiding volgen van 1 jaar. Om aan de opleiding te beginnen heb je aantoonbare werkervaring nodig. Deze opleiding kan je zelf volgen, maar ook wanneer je bent aangenomen op een instructeurs functie in het mbo. Wanneer je in dienst bent van het mbo, valt het gehele traject onder een subsidieregeling die wordt aangevraagd door de school zelf. Je kunt ook zelf een subsidie aanvragen voor de lerarenbeurs via de subsidieregeling ‘Instructeursbeurs mbo’.
  • Ben je docent in het mbo en wil je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift behalen? Tijdens de opleiding van COIL Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) krijg jij de kans om je didactische vaardigheden verder te ontwikkelen en versterk je jouw docentschap. In circa 1,5 jaar word je meegenomen langs de belangrijkste facetten van het vak. Na afronding van de opleiding voldoe je aan de bekwaamheidseisen voor de leraar in het mbo (in navolging van de Wet BIO).

Hbo

  • Heb je de juiste achtergrond en (ruime) praktijkervaring? Dan kun je aan de slag als docent in het hbo bij de Hogeschool Leiden. Ervaring binnen het onderwijs is mooi meegenomen, maar (in eerste instantie) niet noodzakelijk. Hiervoor kun je, binnen twee jaar, het kwalificatietraject ‘basiskwalificatie didactische bekwaamheid’ (BDB) volgen.
    Ben je al in het bezit van een officieel erkende onderwijsbevoegdheid in het hbo? Dan krijg je vrijstelling voor de BDB.

Wo

  • Om aan de slag te gaan als docent aan de universiteit heb je meestal een diploma nodig van een universiteit en/of (bijna) gepromoveerd zijn op een bepaald terrein.
    Ervaring binnen het onderwijs is mooi meegenomen, maar (in eerste instantie) niet altijd noodzakelijk. Er bestaan ook mogelijkheden dat de universiteit je ondersteunt in het behalen van de basiskwalificatie onderwijs (BKO).
    De eisen waaraan je moet voldoen verschillen per onderwijsinstelling. De Universiteit Leiden geeft je graag meer informatie over de voorwaarden die zij stellen.

Verdere inspiratie en oriëntatie

  • Er zijn verschillende onderwijsnetwerken binnen de Leidse regio waarbij docentprofessionalisering centraal staat. Wil je weten wat er nog meer gebeurt in het Leidse onderwijsveld? Neem dan eens een kijkje bij het Leiden Education Fieldlab (LEF), de Leidse Aanpak of Onderwijsnetwerk Zuid-Holland voor professionaliseringactiviteiten en netwerkbijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld het netwerk voor de Academische Leerkracht.
  • Hoe anderen tot hun keuze voor een baan in het onderwijs gekomen zijn hoor je in de podcast Overstappen – Meesterwerk Podcast (janjaaphubeek.nl).
  • De Meesterchallenge van Technolab Leiden helpt je zeker in je oriëntatie. Tijdens de 11 weken durende challenge ontdek je of het onderwijs iets voor je is en wat je met jouw talenten kan bereiken. Bekijk op de site de verhalen van deelnemende studenten aan de Meesterchallenge ('Meet de Meesters').
  • Verhalen van zij-instromers in het mbo die je voorgingen lees je hier
  • Tijdens de tweedaagse Expeditie Leerkracht (Technolab Leiden in samenwerking met Hogeschool Leiden) zet je op een actieve, speelse en persoonlijke manier je eerste stappen in het prachtige onderwijsvak.

Bekijk hierna de ervaringen van Veerle, Amito, Loreen en Alex!


Da Vinci collega's aan het woord


De Springplank vertelt


Veerle, middelbaar docent, vertelt

Amito, oud docent en directeur Rijksmuseum Boerhaave, vertelt over educatie

Loreen volgt haar passie als docent binnen het HBO

Alex is leraar op de basisschool binnen het speciaal onderwijs